Profita Romania de turismul medical?

Damian (APMGR): Directiva europeana privind asistenta medicala transfrontaliera este o sansa unica pentru tara noastra
Nacea (ANAT): Sa convingi un cetatean strain sa vina in Romania pentru serviciile medicale este dificil. Avem inca probleme cu infrastructura si increderea
"Atunci cand turismul medical va fi vazut ca un motor ce poate relansa economia, statiunile balneoclimaterice din tara vor fi o prioritate"

Directiva Europeana privind asistenta medicala transfrontaliera poate reprezenta pentru Romania o sansa enorma de a dezvolta turismul medical, insa este greu sa convingi strainii sa vina in tara noastra pentru serviciile medicale, intrucat ne confruntam, in continuare, cu probleme mari legate de infrastructura, incredere si siguranta.
"Aplicarea din data de 25 octombrie a Directivei Europene privind asistenta medicala transfrontaliera reprezinta pentru Romania cea mai mare posibilitate de a profita din turismul medical", considera Dragos Damian, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
Acesta a explicat pentru Curierul National ca un pacient din Romania va putea, din aceasta data, sa isi deconteze serviciile medicale primite in alta tara a Uniunii Europene.
Cu toate acestea, Andrei Nacea, Managing Director al agentiei de turism specializata in turism medical - Seytour International Corporation - si consultant in cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), este de parere ca este dificil sa convingi strainii sa vina in Romania, intrucat avem probleme legate de infrastructura, incredere si siguranta - "Sa convingi un cetatean strain sa vina in Romania pentru servicii de turism medical este destul de dificil, intrucat avem inca multe probleme cu infrastructura si increderea/siguranta pe care o are Romania ca si brand", a afirmat acesta, pentru Curierul National.
Potrivit consultantului ANAT, in primul rand ar trebui pus la punct un master plan pentru statiunile balneo-climaterice, pentru revitalizarea lor. "Atunci cand turismul medical va fi vazut ca un motor ce poate relansa economia romaneasca, pe agenda de lucru, ca si prioritate, vor sta statiunile balneo din toata tara care au un potential fantastic", a detaliat Andrei Nacea, adaugand ca ar trebui atrasi investitori straini cu foarte multa experienta in acest domeniu, precum cei din Ungaria, Elvetia si Austria.
"Ungaria este un exemplu foarte bun: sunt departe de a avea bogatiile noastre naturale, dar au mai multi turisti la Balaton (sud-vestul Ungariei, n.r.) intr-o vara decat avem noi in trei, pe tot litoralul", ne-a mai spus reprezentantul Seytour.
Pentru a arata ce amploare are turismul medical la nivel global, presedintele APMGR, Dragos Damian, a dat exemplu modul in care s-a dezvoltat fenomenul in Turcia. "Anual doar pe partea de diagnosticare, in Turcia, merg aproximativ 3 milioane de pacienti din intreaga lume", a spus Dragos Damian.

Diferente enorme de preturi

Motivul pentru care pacientii europeni ar alege Romania este reprezentat de faptul ca serviciile medicale din tara noastra sunt mai ieftine. "Sunt diferente enorme de pret. Sunt mai ieftine si de 20 de ori fata de unele spitale si clinici din Europa", a spus reprezentantul Asociatiei.
Intrebat ce servicii au potentialul de a atrage straini, Dragos Damian ne-a raspuns ca este vorba de domenii acute - ORL, oftalmologie, ginecologie - precum si stomatologie.
Potrivit lui Andrei Nacea, din cei aproximativ doua milioane de turisti care viziteaza Romania anual, circa 2-3% vin pentru serviciile medicale.

"Majoritatea vin pentru chirurgia estetica si plastica, turism dentar si pentru serviciile anumitor clinici oftalmologice", a afirmat acesta, continuand ca piata este dominata de turistii francezi, germani si italieni si ca trebuie insa explicat ca nu exista o statistica exacta in acest sens si din acest numar multi sunt romani stabiliti de multi ani in strainatate.

CNAS a primit un ultimatum

Andrei Nacea a mai afirmat ca, prin aceasta directiva europeana, practic Casa de Asigurari a primit un ultimatum.
"Aceasta directiva va oferi multe avantaje romanilor care doresc sa se trateze in strainatate, insa nu cred ca va impulsiona cu mult vanzarea pachetelor de turism medical strainilor care ar veni in Romania special pentru turism medical, intrucat sistemul medical din tari precum Franta, Germania si Italia ofera in primul rand o siguranta si incredere sporita", a explicat consultantul in turism medical.
In tara noastra, potrivit lui Andrei Nacea, preturile fac insa diferenta, precum si calitatea serviciilor medicale stomatologice, care este recunoscuta la nivel international.
"Mai avem mult de lucrat insa la imagine, infrastructura si servicii. O sa ma refer din nou la Ungaria, de la care putem invata, o tara mai mica, cu mai putini doctori stomatologi, dar care au investit atat de mult in turism dentar si pachete cu raport calitate-pret foarte bun, incat in unele orase exista mai multi austrieci decat maghiari care si-au deschis cabinete", a mai spus acesta.

"Prea putin ca sa relansam economia"

Despre cati bani cheltuie strainii care vin sa se trateze in Romania, Andrei Nacea a afirmat ca ei aloca cu 40% mai putin ca in tara lor de origine. "Totusi, prea putin ca sa relansam economia. India "trateaza" de multi ani turismul medical ca pe o prioritate si de cand Guvernul si ministerele il considera asa, a devenit o industrie de 1 miliard de euro", a continuat consultantul.
Piata serviciilor de turism medical din Romania este in crestere si isi va mentine ritmul de crestere si in urmatorii ani, atat timp cat tarifele serviciilor medicale practicate in Romania se vor mentine la un nivel mai scazut decat in alte tari. "Strainii platesc cu aproximativ 40% mai putin decat ar plati in tara de origine pentru acest tip de servicii, iar in aceste tarife intra, desigur, cazarea si transferul de la aeroport la hotel si clinica", a explicat reprezentantul agentiei.
El ne-a declarat ca daca directiva europeana va functiona cu adevarat in beneficiul cetatenilor, atunci vor pleca probabil mult mai multi ca acum. "insa va fi o provocare pentru sistemul medical romanesc. Cred ca a venit vremea cand un filtru trebuie implementat, iar sistemul medical romanesc sa fie pus pe perfuzii si tratat asa cum merita, pentru ca deocamdata si sistemul este bolnav, nu numai romanii. De fapt, aici este si problema", a incheiat acesta.

Anul trecut, secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai, recunostea potentialul Romaniei, spunand ca tara noastra este inca o destinatie competitiva in ceea ce priveste preturile si va deveni curand foarte importanta in turismul de sanatate.
"Romania este inca o destinatie foarte, foarte competitiva din punct de vedere al preturilor. Acesta este, practic, unul dintre cele mai mari atuuri ale Romaniei la capitolul vanzari", a spus Taleb Rifai, in luna septembrie a anului trecut.
El afirma ca, foarte curand, Romania va deveni o destinatie foarte importanta in turismul de sanatate.

Articolul integral, aici.