Destinatii de vacanta - Jurilovca


Jurilovca este o comuna din judetul Tulcea, Dobrogea, Romania.

Vestigii arheologice
La 6 km de satul Jurilovca, pe malul inalt si abrupt al lacului, se afla ruinele partial dezvelite si restaurate ale fortaretei greco-romane Argamum (secolele VII i.C. - VI d.C.). Cu numele Orgame, este prima asezare antica din Romania mentionata de un izvor scris al antichitatii. Se mai vad si azi o poarta a cetatii, zidul de aparare, strazi, basilici paleocrestine, valuri de aparare din pamant s.a.

Istorie recenta
Comuna Jurilovca a fost intemeiata de lipoveni in pragul secolului al XIX-lea, prima atestare documentara datand din 1826. Desi la inceputurile sale era un mic catun, asezarea s-a dezvoltat, devenind, la sfarsitul secolului XIX, un centru importatant al pescuitului in zona Deltei. In prezent, este cea mai mare comunitate de pescari din Delta, centru de colectare si prelucrare a pestelui, precum si un punct de atractie turistica.
Lipovenii sunt rusi din punct de vedere etnic, iar din punct de vedere confesional ortodocsi de rit vechi (staroveri). Aceasta confesiune este rezultatul reformei nikoniene: in 1654, Nikon, partriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, a initiat o reforma religioasa ce a urmarit alinierea cultului bisericii ruse la restul ortodoxiei, uniformizarea cultului pe intreg teritoriul Rusiei (o reforma formala).
Rezultatul a fost divizarea societatii ruse in:
" Nikonieni - cei care au acceptat reforma, si
" Staroveri (de credinta veche) - cei care au refuzat reforma.
Cei din urma, din cauza prigoanei, au emigrat in afara Rusiei, o parte din ei ajungand pe teritoriul Romaniei (nordul Moldovei si Gurile Dunarii).

De la Jurilovca se poate ajunge cu vaporasul la Gura Portitei, un sat de vacanta situat pe fasia ingusta de pamant dintre lacul Golovita si Marea Neagra. Zona reprezinta o parte a rezervatiei biosferei Delta Dunarii.

Specific local
Specificul comunitatii este strans legat de asezarea comunei pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe si de traditiile lipovenilor. Comunitatea celebreaza sarbatorile religioase dupa calendarul Iulian, care este decalat cu 14 zile fata de calendarul Gregorian (de exemplu, Anul Nou se serbeaza pe 14 ianuarie). Cea mai importanta sarbatoare religioasa lipoveneasca este Acoperamantul Maicii Domnului - "Pokrov" (14 octombrie), zi in care lipovenii celebreaza si Ziua Pestelui, sarbatoare ce dureaza trei zile. Un alt aspect important care care contribuie la unicitatea comunitatii este portul traditional lipovenesc, acesta fiind obligatoriu in biserica.
Casele rusilor-lipoveni prezinta de asemenea anumite particularitati, culorile fatadei fiind in general alb si albastru, iar acoperisul este facut din stuf. Baia lipoveneasca este o instalatie traditionala - o constructie separata de locuinta propriu- zisa; baia traditionala sau inaintea marilor sarbatori a fost aproape un ritual.